Czemu naturalne soki cieszą się taką popularnością
Każdy wie bardzo dobrze, że owocowe soki to samo zdrowie. Lecz to, co można czasem kupić w sklepach niekoniecznie nazwać można prawdziwym sokiem. Cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, kwas cytrynowy czy nawet barwniki i konserwanty – w niejednym kartonie i butelce będzie ich więcej niż owoców. Takich zdecydowanie należy unikać, ponieważ niewiele one dadzą dla zdrowia, a w dużych ilościach wręcz mogą szkodzić.
Zdecydowanie lepiej wybierać soki wytworzone tylko z koncentratów, a najlepsze i najzdrowsze są tłoczone na zimno. Te od całkiem niedawna pojawiły się w sklepach, i praktycznie od razu zyskały ogromną popularność, gdyż posiadają liczne zalety. Przede wszystkim produkuje się je wyłącznie z naturalnych składników, bez żadnych polepszaczy i dodatków. Tym sposobem zawierają one mnóstwo witamin i minerałów, a także bardzo potrzebnego błonnika. To jest także zasługą technologii używanej do ich wytworzenia. Soki takie są bowiem tłoczone w prasach, przez co unika się szkodliwej dla składników odżywczych termicznej obróbki.
Jeżeli taki produkt ma być ważny kilka miesięcy, to producent naturalnych syropów dodatkowo może poddać go procesowi pasteryzacji. Pasteryzacja ta nie trwa długo, co skutecznie niszczy drobnoustroje, pozostawiając jednocześnie pełnowartościową zawartość. Tłoczone soki często rozlewa się do foliowych worków wyposażonych w kraniki. Dzięki temu ich nalewanie jest niezwykle wygodne i praktyczne, a jednocześnie kranik daje to, że do wnętrza nie przedostaje się powietrze mogące zepsuć zawartość.