Jak się wykonuje czyszczenie separatorów tłuszczu
Obiekty gastronomiczne, które stosują w kuchniach wiele najróżniejszych tłuszczy, muszą zadbać o ich odpowiednie utylizowanie. Wylanie bezpośrednio do kanalizacji nie jest możliwe, bo przepisy na to nie pozwalają. Z tego też powodu w takich sytuacjach niezbędne będzie zainstalowanie odpowiedniego separatora tłuszczu, jaki dokładnie oczyści ścieki z takiego zanieczyszczenia. Przy montażu separatora trzeba mieć na uwadze parę istotnych spraw. W pierwszej kolejności należy do dobrać pod względem parametrów do tego, co będzie spływać do niego podczas pracy.
Poza tym należy go ustawić w takim miejscu, żeby zapewnić łatwość dostępu. Wynika to z tego, że systematycznie trzeba będzie wykonywać serwis separatorów, i firma która się tym będzie zajmować musi mieć możliwość dojechania. Oczywiście firmy z tej branży są przygotowane na wiele różnych sytuacji, posiadają też sprzęt mający duży zasięg, ale zdarzają się przypadki, że nawet to może nie pomóc. Wszystko jest do zrobienia, lecz jeśli będzie trzeba wykonywać jakieś niestandardowe prace, to być może czyszczenie separatorów cena będzie też trochę wyższa.
Podczas użytkowania separatora w jego wnętrzu będą się gromadzić oddzielone tłuszcze, dlatego też co pewien okres czasu należy się ich pozbyć. Taki czyszczenie separatorów tłuszczu Śląsk musi być wykonywane przez firmę mającą konieczne pozwolenia, a także wcześniej wspominany samochód do przewożenia takich zanieczyszczeń. Przeważnie tego typu serwis odbywa się raz na kilka tygodni, lecz w każdym przypadku należy indywidualnie to ustalić.